AliExpress за България – Заслужава ли си?

Какво е AliExpress? Безопасно ли е пазаруването? Има ли рискове? Пазарувам от този китайски магазин няколко пъти и това е моето мнение.

Оценка: 4.7
+ Голямо разнообразие от продукти
+ Много достъпни цени
+ Възможност за бърза доставка чрез склад от Европа
– Един и същи продукт се предлага от няколко продавача на различни цени
– При липса на доставка чрез склад в Европа доставката отнема от 20 дни до 2 месеца в зависимост от продукта

Определено в АлиЕкспрес ще намерите доста неща на достъпни цени. Но дали сайта е сигурен? Колко време отнема доставката?

Какво е AliExpress?

Това е един от най-големите портали за продавачи и купувачи от трета страна. Какво значи това? АлиЕкспрес сам по себе си не предлага нищо за продажба. Всичко качено в този сайт е от други потребители-продавачи. Това например води до различни на един продукт.

Въпреки това сайта е много успешен. Към Февруари 2021 стойността на платформата стига до 3.6$ милиона долара. Сайта е част от AliBaba Group, като тази компания е водеща на пазара.

Защо е толкова евтино?

Има много продукти, които са на много по-ниски цени в сравнение с тези в българските магазини. Причината за това е, че в AliExpress има много профили на директни производители. За това и цените са по-ниски от българските магазини. За пример може да вземем всички калъфи за телефони, LED ленти, продукти за домашни потреби, дрехи и др.

Бърза доставка – склад в Европа

Има доста продавачи които предлагат бърза доставка. Как става тя и защо е бърза? От няколко години насам AliExpress е разположил няколко склада в Европа – в Испания, Франция, Белгия, Полшва и др. Когато има наличен продукт в тези складове доставката става в рамките на седмица и наистина идва до адрес. Аз съм си поръчвал Xiaomi MiTV stick и беше наличен в склад в Полша и пристигна в рамките на 5 работни дни. Дори ми го доставиха до адрес чрез Speedy и не трябваше да ходя до клон на някоя поща да си го взема, което спестява време.